Den komplette guiden til å kjøpe kunst

Velkommen til vår guide for deg som vurderer å kjøpe kunst!

I denne guiden vil du blant annet lære:

  • Hvordan du finner kunst du liker
  • Hvor du kan kjøpe den
  • Hva du bør tenke på før du investerer

Ellen Kristine Klemmetvold er én av to gallerister på Kunst & Kaos.
Vi hjelper deg gjerne med å finne akkurat det kunstverket som passer best for deg og din anledning.

 

Enten du planlegger å kjøpe ditt første kunstverk, kjøpe kunst i gave til noen du er glad i, eller utvide en allerede imponerende samling, har vi samlet viktig informasjon som vil hjelpe deg på veien.

Kunst kan ikke bare være en verdifull investering, men også en kilde til glede og inspirasjon i hjemmet ditt eller på arbeidsplassen. Det handler om å omgi seg med noe meningsfylt, noe som gir deg glede - eller uttrykker din personlige stil.

«Det finnes ikke egentlig en komplett guide til kunstkjøp som passer for alle. Vi har like vel samlet noen nyttige tips og råd som kan gjøre valget enklere.» 

Sigrid M. Jansen, Kunst & Kaos

 

Introduksjon til kjøp av kunst

Det å kjøpe kunst kan føles overveldende, spesielt hvis du er nybegynner. Det finnes et bredt spekter av kunststiler, medier, og prisnivåer å velge mellom, og det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne.

Men kunstkjøp handler først og fremst om personlig preferanse. Det viktigste er at du finner noe som du liker, som appellerer til deg, og som kan ha betydning for deg i lang tid fremover.

Gallerist Sigrid M. Jansen hos Kunst & Kaos viser fram et litografi av Ingrid Haukelidsæter.

 

Enten du er på jakt etter et moderne maleri, et klassisk verk, en skulptur, eller noe helt abstrakt, er det å finne og kjøpe kunst en personlig og berikende opplevelse.

 

1: Hvordan finne kunst du elsker 

Når du skal finne kunst som passer for deg, er det viktig å begynne med å utforske hva som appellerer til deg. Her er noen tips for å finne din kunststil:

Utforsk ulike stiler 

Besøk ulike kunstgallerier, både fysisk og online, og bruk tid på å se hva som fanger oppmerksomheten din. Liker du abstrakt kunst, moderne kunst, pop art eller kanskje landskapsmalerier? Jo mer du ser, desto tydeligere vil det bli hva som tiltaler deg.

Følg magefølelsen 

Det viktigste når du kjøper kunst er at du kjøper noe du virkelig liker. Ikke vær redd for å la magefølelsen lede deg. Hvis et kunstverk får deg til å føle noe eller gir deg en umiddelbar reaksjon, er det sannsynligvis et godt valg.

Ronny Bank: Girlfriend

 

Lær mer om kunstnere 

Å vite litt om kunstneren bak verket kan gi en ekstra dimensjon til kjøpet. Les om kunstnerens bakgrunn, inspirasjonskilder og teknikker. Dette kan også gjøre at du føler en sterkere tilknytning til kunstverket.

 

Kunstneren Therese Myran under åpning av en kunstutstilling hos Kunst & Kaos

 

Les også: Syv tips for å velge kunst

 

2: Hvor kan du kjøpe kunst?

Det er flere steder du kan kjøpe kunst, både fysisk og online.

Kunstgallerier: 

Dette er det tradisjonelle stedet å kjøpe kunst. Det finnes mange kunstgallerier å velge mellom over hele Norge. Å besøke et fysisk galleri gir deg muligheten til å få råd og hjelp fra galleristene om hva som passer for deg, dessuten kan du se kunstverkene i virkeligheten før du kjøper.

Velkommen til galleriet Kunst & Kaos på Røros.

 

Besøk: Kunst & Kaos, et lite galleri midt i verdensarven Røros

 

Kjøpe kunst på nett:

    Det finnes mange måter å kjøpe kunst på nett på. Nettplattformer som Artsy og Saatchi Art gir deg tilgang til et globalt marked. Mange norske gallerier har gode nettsider med stort utvalg. Kunstgalleri på nett gir deg enkel tilgang til et stort utvalg bilder fra både etablerte og nyetablerte kunstnere.

    Kunst av den norske kunstneren Åse Anda

     

    Utforsk mulighetene: Handle kunst på nett

     

    «Å handle kunst på nett gir deg nesten uendelige muligheter selv om du sitter hjemme hos deg selv» 

    Sigrid M. Jansen, Kunst & Kaos

     

    Auksjoner:

    Hvis du er interessert i unike eller sjeldne kunstverk, kan auksjoner være et spennende alternativ. Både fysiske auksjoner og nettauksjoner tilbyr kunstverk fra kjente og etablerte kunstnere.

     

    3: Kunst som gave

    Kunst er en verdifull gave som kan vare livet ut. Enten det er til navnedag / dåp, konfirmasjon, bryllup, til en venn eller i et jubileum, vil et kunstverk være en personlig og meningsfull gave.

    Kunst som gave kan hjelpe deg å uttrykke dine følelser overfor noen andre. Når du kjøper kunst i gave, er det likevel viktig å tenke på mottakerens smak og personlighet.

    Trykk av Gunilla Holm Platou: Sammensveiset

    Mange som ønsker seg kunst velger å si at de gjerne vil ha gavekort fra et bestemt galleri. På den måten kan de legge sammen fra mange, og til slutt kjøpe seg akkurat det kunstverket de drømmer om.

    Se også: Gavekort hos Kunst & Kaos

     

    4: Kunst til hjemmet

    Kunst kan spille en viktig rolle når du innreder hjemmet ditt. Kunst gir mening og dybde og tilfører rommet både personlighet og atmosfære.

     

    Uten kunst kan veggene virke tomme og rommet uferdig. Kunst i hjemmet tilfører liv og personlighet, og kan binde sammen andre elementer i interiøret. Dermed føles rommet mer helhetlig og innbydende.

    Kunst bidrar selvsagt også til å understreke din personlige stil, og kan også bidra til å fremheve eller forsterke et tema i et rom.

     

    Men det aller viktigste er selvsagt at kunsten hjemme er til for de som bor der. Ikke vær redd for å blande ulike stilarter eller noe som er verdifullt med noe rimelig. Skap ditt eget uttrykk, og la kunsten bli en del av hjemmet ditt.

     

    5: Kunst på arbeidsplassen

    Visste du at kantina på Freia sjokoladefabrikk har malerier av selveste Edvard Munch? For over 100 år siden bestilte Johan Throne Holst, eieren av Freia sjokoladefabrikk på Rodeløkka i Oslo, Edvard Munch til å male tolv bilder til det som den gangen var spisesalen for de kvinnelige arbeiderene.

    Sverre Bjertnæs: Vår, håndkolorert

     

    Kunst på arbeidsplassen skaper et miljø både ansatte og besøkende setter pris på.

    Kunsten kan bidra til å skape et profesjonelt inntrykk og forbedre atmosfæren i møterom, kontorer og fellesområder.

    Ronny Bank: The strongest sex

     

    6: Hvordan kjøpe kunst uten å sprenge budsjettet

    Du trenger ikke å sprenge budsjettet for å kjøpe kunst. Det finnes mange alternativer for å anskaffe kunst til en overkommelig pris. Mange kunstgallerier online tilbyr kunstverk i ulike prisklasser, slik at du kan finne noe som passer ditt budsjett.

    Ellen med malerier av unge, nyutdannede Madeleine Heyman

    Et godt tips er å se etter up-and-coming kunstnere. Kunstverk fra nye og lovende kunstnere kan være rimeligere enn kunst fra vel etablerte kunstnere, og samtidig har de potensial til å øke i verdi over tid.

    Trykket "Konge" av Rino Larsen

     
    Å kjøpe grafikk (trykk) vil nesten alltid være rimeligere enn å kjøpe malerier eller tegninger. Det er fordi det jo bare finnes ett eneste ett av et maleri, men av et trykk er det flere eksemplarer. Et grafisk trykk er også et originalverk.

    Les også: Hva er grafikk?
    Les også: Hva er kunstavgift?

     

    7: Kunst som investering

    Å kjøpe kunst som en investering er blitt stadig mer populært. Det å samle på og være interessert i kunst, åpner for mange gode samtaler. Å investere i kunst er å investere i kunnskap og glede.

    Maleriet Salome av Håvard Løvnes

    For å kunne gjøre gode investeringer i kunst, er kunnskap det avgjørende. Gå på museer og gallerier, vær nysgjerrig, snakk med kunstnere og gallerister. På den måten kan du bygge deg opp din egen smak og intuisjon.

    Ikke bruk penger du ikke har råd til å miste, og skriv testamentet som forteller hvem som skal arve kunsten din.

     

    8: Hvordan vurderer man verdien av et kunstverk? 

    Hvorfor er noen kunst veldig dyr mens andre ting koster mindre? Og hvordan vet man egentlig hva verdien på et kunstverk er?

    Kunstnerens anerkjennelse:

    Den aller største faktoren for å avgjøre verdien av et kunstverk er rett og slett hvem som er kunstneren. Verker fra etablerte og kjente kunstnere er som regel dyrere enn kunst fra nyutdannede kunstnere.

    Interessante og gode verk fra ukjente eller unge kunstnere kan tenkes å stige betydelig i verdi. Mens kjøp av verk fra anerkjente og velrennomerte kunstnere har større sikkerhet for å holde seg i verdi.

    Trykk av Håvard Homstvedt

    Teknikk og materiale:

    Et grafisk trykk vil nesten alltid være rimeligere enn å kjøpe malerier eller tegninger. Det er fordi det jo bare finnes ett eneste ett av et maleri, men av et trykk er det flere eksemplarer.

    Sverre Bjertnæs: Ventende i stillhet, silketrykk

     

    Les også: Hva er grafikk?

    Noen kunstneriske teknikker er mer tidkrevende enn andre, og det finnes både rimelige og dyre materialer. En skulptur støpt i bronse vil for eksempel være dyrere enn en skulptur i et rimeligere materiale.

    Bronseskulpturer av Kari-Lena Flåten

     

    Historisk betydning og proveniens:

    Kjente kunstverk med en interessant historie eller en pålitelig proveniens (opphavshistorie) kan være verdifulle investeringer.

    Markedets etterspørsel:

    Kunstmarkedet kan svinge, så det er verdt å følge med på hva som er populært og etterspurt hvis du vil investere i kunst. Nettgallerier og kunstauksjoner gir en god pekepinn på hva som er i vinden.

     

    9: Hvordan ta vare på kunsten etter at du har kjøpt den

    Når du har investert i et kunstverk, er det viktig å ta godt vare på det for å sikre at det beholder sin verdi og kvalitet.

    Her er noen tips for å vedlikeholde kunsten din:

    Oppbevaring:

    Hvis du ikke har plass til å henge opp kunstverket med en gang, bør du oppbevare det på et tørt og temperert sted. Unngå direkte sollys og fuktighet. Grafiske trykk bør fortrinnsvis oppbevares flatt.

    Ramme inn:

    En god innramming beskytter kunstverket mot skade og forringelse. Profesjonell innramming beskytter kunstverket mot støv, skitt og påvirkning av luft og sollys. En god og riktig ramme vil bidra til å løfte fram bildet ditt slik at det kommer til sin fulle rett. 

    Håvard Stamnes sitt tresnitt: Hug me before you leave, ferdig rammet inn.

     

    Les også: Tre gode grunner til å ramme inn kunst

     

    Forsikre:

    Kunstverk kan ha høy økonomisk og følelsesmessig verdi, så det kan være en god idé å forsikre dem.

     

    Kunst kan ikke bare være en verdifull investering, men også en kilde til glede og inspirasjon i hjemmet ditt eller på arbeidsplassen. Det handler om å omgi seg med noe meningsfylt, noe som gir deg glede - eller uttrykker din personlige stil.